Aigua

Menú

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Teorema de Torricell      En construcció

 Si feim un forat a un recipient que conté un líquid. La velocitat en que el líquid sortirà és la mateixa que la que tindria un sòlid que caigués en el buit des de una altura semblant a la que hi ha entre la superfície del líquid i el forat per on surt.

Recordareu la fórmula de caiguda lliure     v= sqr(2gh)  (sqr en informàtica equival a l’ arrel quadrada del que hi ha entre parèntesi)

Recipients comunicats.

Si juntam dos o més dipòsits que contenen un líquid. Es produeix un corrent des del que té més aigua cap als altres fins que tots es troben al mateix nivell.
La forma dels tubs és diferent. Fins hi tot algun d'ells té axamplaments. Però si observam la forma en que s'omplen veurem que el líquid sempre arriba a la mateixa altura.


Aquest principi va permetre substituir els antics aqueductes per tuberies soterrades que una vegada plenes d'aigua podien baixar i tornar a pujar desnivells produïts pel terreny.

Si un líquid corre per l'interior d'un tub horitzontal la energia potencial podríem dir que és sempre la mateixa. Però que passarà si el tub es fa més prim?

 

Recipients comunicants I
Recipients comunicants II
Recipients comunicants III

Si un líquid corre per l'interior d'un tub horitzontal la energia potencial podríem dir que és sempre la mateixa. Però que passarà si el tub es fa més prim?

Es clar que la velocitat del líquid augmentarà quan més prim es faci el tub, es a dir augmentarà l'energia cinètica. La conseqüència serà una disminució de la pressió.

Aquest efecte es diu Venturi. Una de les aplicacions més importants és la del polveritzador.

També es pot fer servir per construir una bomba de buit.

 

Principi d'Arquímedes
Pressió en un líquid I
Pressió en un líquid II
Forces hidràuliques

Principi d'Arquímedes

Si introduim un objecte en un líquit. Experimenta una força ascendent igual a la del pes del volum del fluit

.

Si entroduim objectes que pesen el mateix veurem que una vehada introduits dins l'aigua hi haurà diferències.
El fet de pesar el mateix no vol dir que els seus volums siguin iguals.

El gel sura damunt l'aigua

.Objectes més pesats que l'aigua poden surar. Això es deu a la quantitat d'aire que enmagatzemen al seu interior.

Els vaixells són de metall i per això podem assegurar que molt més faixucs, però com l'interior es ple d'aire en conjunt resulten lleugers.

El suro i la fusta suren dins l'aigua

   Per comprevoar el principi d'Arquímedes introduirem una pedra en un recipìent que conté aigua. Cal observvar que l'aigua arriba ben adalt.
    Si introduim un objecte, per exemple una pedra. part de l'aigua del recipient caurà a la cubeta inferior. Si ens fixam veurem que aquesta quantitat d'aigua equival al volum de la pedra.
   Tan sols ens queda pesar l'aigua i sabrem la força ascendent que tindrà la pedra dins l'aigua.
   En el cas de que aquesta força ascendent fos més gran que el pes mateix de l'objectre, es clar que aquest surarà.

   En el nostre cas el recipient que utilitzam per mesurar el pes de l'aigua pesa 80 grams.
   Bastarà restar per saber el pes de l'aigua esquivalent al volum de la pedra.


     

      Hi ha aparells que mesuren la densitat dels líquits en relació a la flotabilitat que tenen dins ells.

   El gel com ja hem dit abans sura damunt l'aigua.  Es comporta de forma irregular ja que normalment totes les substàncies quant es refreden es contreuen i ocupen menys espai.

Principi fonamental de la hidrostàtica:
En un punt interior de qualsevol líquides es produeixen unes forces en totes les direccions i que s'equilibren entre elles.

La pressió en un punt d'una massa líquida és igual a la produida per una columna del mateix líquid, de altura igual a la distàncxia entre el nivell d'aquest punt i la superfície..

 

 

Pressió dins un líquid
Elevador hidrostàtic
Forces hidràuliques

La premsa hidràulica:

Una aplicació del principi de Pascal és la premsa hidràulica. Està formada por dos recipients comunicats que contenen un líquid.
El primer té una secció petita, mentre que l'altre la té major. Una força petita es pot transformar en una gran aplicada al recipient de major secció.
Té molta utilitat en els frens dels cotxes, per aixecar objectes molt pessats...

Formació de meniscs a la superfície d’un líquid en contacte amb altres materials.

El contacte d’un líquit amb un tub produirà depenent del líquid i la substància del tub meniscs cóncavs o convexes. L’aigua i el vidre produeixen meniscs concaus.

Si entroduim un tub molt prim en un líquid veurem com l’aigua puja pel seu interior. I veurem que quan més prim es el tub més amunt pujarà l’aigua.

Es clar que com ja hem dit abans depèn del líquid i del material que forma el tub.

Si el tub es de vidre. L’aigua pujarà i el mercuri baixarà (menisc convex)

 Les plantes fan servir aquesta propietat per fer pujar l’aigua pel vasos conductors. Imagineu arbres d’alçades enormes i que gràcies a la capilaritat són capaços de fer pujar l’aigua. L’aiga pot pujar per entre els cristalls del sucre fins a més de 100 metres.